sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Hot tamales!




La comida Méxicana es deliciosa, grasosa y sabrosa!
Meksikolainen ruoka on herkullista, rasvaista ja hyvää!
Ruoka on hyvin tärkeä osa Meksikolaista kulttuuriperinnettä. Keskiviikkoisin Vasos Fragiles järjestää kokkikursseja yhteisön naisille ja minä olen saanut kunnian olla mukana kursseilla. Ruoan valmistuksen lomassa keskustelemme Suomalaisen ja Meksikolaisen keittiön eroista ja yhtäläisyyksistä. Joka kerta naiset päivittelevät suomalaisen ruoan hintaa ja sitä ettei tortillaa syödä joka ruoan yhteydessä.


Viimeksi valmistimme makeita ja suolaisia tamaleja.

Tamalet ovat lempiherkkujani heti Tacos Arabesin jälkeen. Ennen kuin olin tamaleja itse valmistanut pidin niitä kevyenä kasvisruokana. Reseptiin kuitenkin kuuluu muun muassa noin kilo mantecaa, joka on eläimen rasvaa. Ja nyt en tarkoita rasvaa, joka on becel purkissa vaan rasvalla tarkoitan aivan sitä itseään, rasvaa joka on suoraan eläimestä napattua tavaraa. Tamalet ovat siis taikinamössön, maidon ja muiden aineksien sekoitus,  joka valmiina lusikoidaan maissinkuoreen. Kun maissinkuoret ovat täytetty niitä höyrystetään noin tunnin ajan. Suolaisiin tamaleihin voidaan laittaa kasviksia ja juustoa tai lihaa. Makeisiin tamaleihin voidaan laittaa punaisen sokeritaikinamössön lisäksi vaikka rusinoita. Jos suomesta löytyy tähän aikaan vuodesta maissinkuoria, ja omistat hyvän höyrystimen suosittelen kokeilemaan. Englanninkielinen ohje  löytyy vaikkapa täältä.

Parasta Meksikolaisessa ruoassa on chili, ja olenkin jo täysin riippuvainen kyseisestä tavarasta. Suurimmaksi osaksi täällä ei tapahdu kummempia, joten ruokailun jälkeinen suun polttelu ja hikipisarat otsalla ovat päivän parasta antia! Suomessa tarjoiltava ja myytävä salsa on muuten kaikkea muuta, kuin aitoa tavaraa. Jos haluat valmistaa itse aitoa ja oikeaa salsaa löysin hyvältä kuulostavan ohjeen täältä.

Helposti Meksikolaisiin makuihin pääset käsiksi, kun valmistat edellisenä iltana chili-öljy seoksen, seuraavana päivänä ostat kaupasta valmiita tortilloja ja Kebabbilasta hyvää kebab-lihaa. Kääräise lihat tortillaan, ripottele päälle limeä ja lisää maun mukaan chili-öljyt. Halutessasi lihan sekaan voi laittaa myös juustoa, ananasta tai avokadoa. Kas näin ja käsissäsi on Taco Arabe, Meksikon lahja maailmalle! Samankaltainen herkku on cemita, mutta cemitassa lihat ja muut ainekset laitetaan lämmitetyn sämpylän väliin. Yksinkertaista mutta ah, niin hyvää!  

Tacojen ja tortillojen lisäksi Puebla on kuuluisa muun muassa mole-kastikkeestaan. Mole syntyi aikoinaan vahingossa, kun nunnilla oli vaikeuksia keksiä mitä tarjota vierailulle tulevalle piispalle. Nunnat laittoivat kattilaan kaiken mitä kaapista löytyi, kuten suklaata ja chiliä. Kastikkeesta tulikin yllättäen mainiota, ja piispakin tykästyi. Minäkin olen nyt toisen kerran kokeiltuani tykästynyt moleen, mutta sen valmistaminen on niin hankalaa, etten sitä teille edes ehdota!

Buen provecho!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti